Obiective turistice

  • Crucea Alba

Crucea Albă se află în rezervaţia Domogled – pe traseul turistic Băile Herculane – Crucea Albă – Izvorul Jelerău – , pe abrupturile stâncoase care înconjoară staţiunea Băile Herculane în partea vestică a acestuia. Este un obiectiv turistic major datorită atracţiei şi spectaculozităţii peisajelor care pot fi surprinse de la altitudinea de aproximativ 530 m.

Apariţia Crucii Albe este învăluită în mister iar existenţa ei a fost explicată prin legendele care au cucerit inima oamenilor din zonă.

Una dintre acestea spune că un tânăr pentru a-şi arăta dragostea faţă de iubita lui a hotârăt să cucerească muntele Domogled, ce se înalţă impunător asupra staţiunii Băile-Herculane, vrăjit de grandoarea şi spectaculozitatea peisajelor, a păşit în gol şi a îmbrăţişat astfel pentru totdeauna viaţa eternă.

În unele scrieri putem afla că această cruce a fost înălţată în memoria unui ofiţer care a luptat sub comanda generalului Ion Dragalina, în primul război mondial. Moartea nefericită a acestui ofiţer a survenit în urma mişeliei duşmanilor, care au retezat picioarele podului pe care îl traversa în drumul lui de la Podeni spre Herculane.

  • Grota cu aburi

O  peşteră interesantă din mai multe puncte de vedere este Peştera (Grota  cu aburi ) (are doar 14 m lungime) care răsuflă aburi fierbinţi (52 grade C   56 grade C), cu miros de pucioasă, printr-o crăpătură în stâncă. Bolboroseala înfundată ca de cazan uriaş în clocot, ce însoţeşte aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului. Emanaţiile sulfuroase fierbinţi au creat condiţii pentru dezvoltarea unui muşchi pe care îl găsim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protecţia căruia si-a propus chiar crearea unei rezervaţii în acest punct.

Grota cu aburi (circa 1 l/a h, pe poteca din Baile Herculane) este o pestera ingusta, incarcata cu vaporii degajati de apa unui izvor termal care tisneste prin crapaturile peretelui din stinga; peretii sunt negri-verzui.

  • Grota haiducilor

Grota Haiducilor (denumirea autentica – Pestera Hotilor), situata imediat linga Hotel Roman, usor accesibila din sosea. Situata la aprox. 40 m intre stanci, in periodele timpului cind omul nu a patrus atat de adanc in salbaticia naturii, dinamitind stancile si croind soseaua, pestera nu era atat de cunoscuta fiind vizitata numai de speologi si mai rar de drumeti. A fost descoperita in timpul imperiului austro-ungar si explorata si de Emil Racovita. Pestera locuita inca din epoca focului, cunoscuta pe vremea romanilor si loc de refugiu si ascunzis al hotilor in decursul epocii moderne, a ascuns numeroase comori. Aici au fost descoperite obiecte si unelte primitive din epoca paleoliticului, obiecte, vase si monezi romane cit si adevarare tezaure. In 1974, prima data cind am vizitat pestera, erau urme proaspete sau vechi de gropi ale cautatorilor de comori. Dupa 1980 aici s-a infiintat un santier arheologic ce a dus la descoperiri interesante de catre speologi. Apoi santierul a fost parasit, ramanand si azi gardul de fier in galeria mare din acea perioada. Astazi, acest monument al naturii si istoric, este distrus,galeriile fiind pline de gunoaie si fecale, peretii pastrand inscrieri ale celor care au trecut pe aici nici-un metru patrat accesibil din peretii galeriilor nefiind crutate. Pana si la cativa metri pe bolta si-au lasat unii amprentele. Se pot vedea inscriptii pictate sau daltuite in stanca foarte vechi si care nu au fost (foarte) stricate de altii vopsind pe ele.

  • Muzeul de Istorie Baile Herculane

Muzeul a fost înfiinţat la 28 iulie 1924, prin grija secţiunii regionale din Banat a Comisiunii Monumentelor Istorice. După 1960, muzeul a fost reorganizat. Aflat într-o clădire monument istoric (Cazinoul cu Coloane, 1862, arh. Daderer), muzeul prezintă publicului descoperiri arheologice din zonă: piese de ceramică romană, monede, podoabe, altare votive, inscripţii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme şi piese de harnaşament.

În fiecare an in luna august, turiştii sunt invitaţi la „Festivalul folcloric Hercules” – o paradă a costumelor, cântecelor şi dansurilor româneşti, rod al imaginaţiei, fanteziei şi măiestriei artiştilor noştri populari.

  • Statuia lui Hercules

In Baile Herculane, cea mai veche statiune din Romania atestata documentar inca din vremea romanilor, in partea de nord se afla statuia lui Hercule, cel caruia i-a fost inchinat inca de la inceputuri acest loc binecuvantat.

În 1847 se instalează statuia lui Hercule, donată de principele moştenitor Carol, pe locul fântânii din marmură roşie din centrul staţiunii.

Obiective turisticeExcursii Clisura Dunarii Trasee turistice