News

Stiri actualizate : http://feeds.feedburner.com/cazarebaileherculane

 

“Calificarea in turismul balnear – o sansa pentru viitor”

  • camerista
  • ospatar
  • bucatar
  • cofetar patiser
  • administrator pensiune
  • baies
  • namolar

Date de contact

Arad
Str.Piaţa Mihai Viteazu, nr. 13, ap. 6, Arad, cod 310017, jud. Arad,
telefon: 0785-239062 şi 0257-215569
Andreea Mareş pentru judeţele: Bihor, Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin

Baile-Herculane
Str.Trandafirilor, nr. 137, cod 325200, jud. Caras-Severin,
Fax: 0355.818.736 – asociatia@atbh.ro – www.atbh.ro
Asociatia de turism din Baile-Herculane – ATBH

Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) este coordonatorul proiectului strategic cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, intitulat „Calificarea în Turismul Balnear – o şansă pentru viitor!”.

Înscrie-te

Bursa şi Forumul de turism balnear

sursa Radio-Resita  -  Scris de Paul-Sever Smadu

 

La Complexul Hotelier Diana din staţiunea Băile Herculane continuă şi mâine, Bursa de turism balnear şi lucrările Forumului de turism balnear.

deschiderea manifestarilor La Sala de Conferinţe a Hotelului Diana din Băile Herculane s-au deschis astăzi lucrările Bursei şi Forumului de Turism Balnear, manifetare ajunsă în acest an la cea de-a VII-a ediţie. Scopul principal al acestor manifestări este promovarea potenţialului turismului balnear, cunoscut atât pentru efectul terapeutic al factorilor naturali de cură pentru tratament şi refacere, cât şi pentru valenţele sale turistice, prin monumentle de cultură şi artă sau prin locurile pitoreşti. Sunt prezenţi la aceste manifestări peste 200 de participanţi, reprezentând tur-operatori, principalele staţiuni balneare din ţară, asociaţii profesionale şi patronale reprezentative din turismul balnear, instituţii de cercetare şi balneologie, specialişti în domeniu din Germania, Ungaria, Austria, Serbia şi România.

prezidiul si sala

În deschiderea oficială a manifestărilor au vorbit despre semnificaţia acestui eveniment dna Sigrun Lang – preşedintele Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare; dna Carmen Morariu – director general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; dna Corina Martin – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism; dl Murad Muhaned – preşedintele Federaţiei Patronale a Turismului din România, dl Nicu Rădulescu – preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România; dl Nicuşor Vasilescu – primarul oraşului Băile Herculane. Totodată, dl ing. Dorin Bălteanu a prezentat participanţilor lucrarea sa “Băile Herculane – Arc peste timp”, evocând crâmpeie din istoria aproape bimilenară a staţiunii. În acest cadru au fost prezentate perspectivele turismului balnear, strategiile de dezvoltare a turismului balnear şi de sănătate, precum şi proiectele de dezvoltare a staţiunii Băile Herculane. În acest cadru festiv, Societatea Română pentru Certificarea Calităţii a acordat „Diploma de excelenţă” şi certificatul pentru calitatea serviciilor Complexului Diana din staţiunea de pe Valea Cernei, reprezentată de către dl Ion Catrinoiu – proprietarul complexului.

bursa de turism Tot astăzi s-a deschis Bursa de turism balnear, la care participă aproape 40 de standuri, expunând societăţi comerciale din turism, agenţii de turism, precum şi instituţii cu activitate în domeniul turismului balnear. Staţiunea Băile Herculane este prezent cu cinci standuri expoziţionale aparţinând Primăriei oraşului împreună cu Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, Asociaţiei de Turism şi complexelor hoteliere Diana, Ferdinand şi Hercules. De asemenea, participă cu standuri proprii Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România. Încă de la deschiderea bursei standurile au avut numeroşi vizitatori, principalele oferte prezentate fiind cele pentru Revelion, dar şi programe pentru vacanţă şi pentru sănătate, destinate tuturor categoriilor de vârstă. Majoitatea expozanţilor ne-au mărturisit că sunt mulţumiţi după prima zi a bursei, având şi un mare număr de solicitări, dar care vor fi concretizate în perioada următoare.

Adina Secara la microfon După-amiază s-au desfăşurat primele două sesiuni ale Forumului de Turism Balnear, în care au fost reliefate aspectede mare interes din turismul balnear românesc şi european. După cum a arătat dna Sigrun Lang – preşedintele Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare (ESPA), există cinci paşi pentru realizarea unei baze balneare şi cum poate fi plasată cu succes pe circuitele pieţelor balneare sau de turism : stabilirea scopurilor dezvoltării pe următorii 15-20 de ani; planificarea urbanistică; stabilirea fazelor de implementare şi finanţarea lor; abordarea finanţatorilor privaţi şi marketingul. În mesajul său adresat participanţilor la Forumul de turism balnear de la Herculane, dl Taleb Rifai – secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, spunea : „Fascinanta dumneavoastră ţară este posesoarea a o treime din izvoarele minerale şi termale ale Europei, ceea ce îi asigură un enorm potenţial pentru dezvoltarea turismului de spa şi, mai mult decât atât, în România există toate condiţiile pentru a creşte ca destinaţie turistică”. De asemenea, în procesul de consolidare europeană, România joacă unul din rolurile majore şi va reuşi – prin continuarea implementării politicilor potrivite destinate diversificării ofertei turistice – să îndeplinească cerinţele internaţionale, atragerea de investiţii străine şi de creare de parteneriate publice şi private, devenind o destinaţie capabilă să genereze o cotă considerabilă de intrări şi ieşiri turistice pentru întreaga Europă, spunea dl Taleb Rifai.

Dr. Murad Muhamed – presedintele FPTR Tot în cadrul acestui forum, de un mare interes s-au bucurat prezentările directorilor Birourilor de promovare şi informaţii turistice ale României la Munchen şi Viena, dna Adina Secară – profilul pieţei germane pentru programele de sănătate şi oportunităţi de afaceri pentru staţiunile balneare româneşti, respectiv dl Simion Giurca – standardele pieţei austriece pentru programele de sănătate. De asemenea, dl Nicu Rădulescu – preşedintele OPTBR, a prezentat perspectivele turismului balnear, iar dl dr Murad Muhamed – preşedintele FPTR a făcut referire la rolul patronatelor din turism în relaţia cu instituţiile statului – centrale şi locale, pentru ca dl Albel Andor (Ungaria) să prezinte istoricul şi perspectivele după cinci ani de la semnarea Protocolului de colaborare între organizaţiile patronale din turismul balnear din cele două ţări. Valorificarea potenţialului turismului balnear şi evoluţia relaţiilor dintre ANAT şi OPTBR la un an de la semnarea protocolului de colaborare a fost tema prezentării dnei Corina Martin – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), iar dl Horia Lăzărescu – managerul Institutului Naţional de Balneologie a vorbit despre relaţia institutului şi dezvltarea turismului balnear.

sala forumului În prima zi a manifestărilor, dl Nicu Rădulescu – preşedintele OPTBR, ne-a declarat : „Este un eveniment pe care noi îl organizăm anual în fiecare staţiune din România, prin rotaţie, şi care caută să scoată în evidenţă principalele probleme cu care se confruntă sectorul, ce ar trebui să facem ca să îmbunătăţim acest sector, pentru că până la urmă este foarte important să te ocupi de sănătatea oamenilor, poate acesta este ţelul oricărei societăţi moderne ca să facă pentru cei care practic muncesc şi trăiesc în ţara respectivă. Este foarte important că toţi participanţii la Bursa de turism balnear sunt oameni implicaţi efectiv în turismul balnear şi în condiţiile în care aici vin principalii tur-operatori şi se întâlnesc cu principalii hotelieri, ei trebuie să discute nu numai preţurile şi tarifele, dar şi condiţiile de vânzare, modalităţile efective de realizare a contractelor”. De asemenea, dl Mihai Handolescu – directorul general al Băile Govora SA ne-a declarat : „Ne bucurăm că în acest an Bursa de turism balnear are loc la Băile Herculane, fiindcă am considerat necesar ca Băile Herculane, cele mai vechi din România, să intre în atenţia patronatului din turismul balnear. Constatăm că locaţia în care se desfăşoară bursa şi forumul este o locaţie în care s-a investit substanţial şi oferă condiţii foarte bune atât pentru cei care vin la tratament, cât şi pentru cei care nu fac tratament. În ceea ce priveşte oferta noastră pentru această bursă, ea se adresează atât oamenilor dintr-o anumită clasă socială, adică pentru cei cu venituri mai mici, pentru care avem pachete speciale, cât şi cei care au venituri mai substanţiale, oferind în acest sens structuri de cazare clasificate la două stele, la trei stele şi în perspectivă chiar la patru stele. Ca tendinţă generală, se obervă că turismul de sănătate este o componentă a produsului turistic care începe să prindă din ce în ce mai mult la populaţie”. Referindu-se la perspectivele staţiunii de pe Valea Cernei, dna Sigrun Lang – preşedintele Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare ne-a declarat în exclusivitate : „Fără îndoială, Băile Herculane constituie un model pentru alte staţiuni balneare din România şi un model de folosire a resurselor pentru tratamentul balnear, deoarece experienţa milenară în acest domeniu constituie un avantaj. S-a votat în Consiliul Europei, în urmă cu un an, un act normativ în legătură cu mobilitatea turiştilor şi care va facilita un mai mare acces al turiştilor străini. Sigur că există această opotunitate de a creşte schimburile de turişti şi turişti din Germania, Franţa sau Italia au posibilitatea să vină nu doar pentru turismul de sănătate, ci şi pentru a descoperi o ţară nouă, alte tradiţii şi obiceiuri”.

bannerul manifestarii Bursa de turism balnear şi lucrările Forumului de turism balnear vor continua mâine, vineri 23 septembrie.. Vizitarea standurilor expoziţionale se va face de la ora 10.00, de la acceaşi oră fiind programată cea de-a treia sesiune a Forumului, pe parcursul căreia va fi prezentată staţiunea Slănic Moldova – o staţiune verde şi vor fi abordate aspecte privind contribuţia autorităţilor locale la dezvoltarea staţiunilor, nevoia de certificări şi standarde europene; oportunităţi de afaceri prin Camera de comerţ româno-rusă. De asemenea, va fi prezentat proiectul european POSDRU “Calificarea în turismul balnear – o şansă pentru viitor”, după care vor fi desprinse concluziile forumului. După-amiază va avea loc vizitarea staţiuni, iar mâine, sâmbătă, 24 septembrie, participanţii sunt invitaţi la o excursie pe Dunăre, în zona Cazanelor.

Scris de Paul-Sever Smadu in Articol de fond – Radio Resita